|
|
Αρχική » Κατήχηση » Κηρύγματα
Στην πόλη της Καπερναούμ, είδαμε την προηγουμένη Κυριακή, ο Χριστός να θεραπεύει έναν παράλυτο που τον κατέβασαν με σχοινιά οι φίλοι του από την οροφή έμπρος στον Χριστό στο σπίτι όπου δίδασκε. Στην ίδια πόλη, σήμερα βλέπουμε τον Χριστό να θεραπεύει δύο τυφλούς και αργότερα έναν κωφάλαλο δαιμονισμένο.Οι δύο τυφλοί κατόρθωσαν να ανακαλύψουν τον Χριστό εκεί που περπατούσε και να τον ακολουθήσουν· φώναζαν μάλιστα με όλη τη δύναμη τους συνεχώς από πίσω του, «σπλαχνίσου μας Υιέ του Δαβίδ». Όταν έφτασε ο Χριστός στο σπίτι όπου έμενε τον πλησιάσαν οι δύο τυφλοί και τότε τους ρώτησε, «πιστεύετε πως μπορώ να το κάνω» και αυτοί με μια φωνή απάντησαν, «Ναι, Κύριε». Ο Χριστός, τότε άγγιξε τα μάτια τους και είπε, «όπως πιστεύετε να σας γίνει»· πράγματι, τα μάτια ανοίχθηκαν αμέσως και για πρώτη φορά είδαν το φως του ηλίου και τα χρώματα της φύσεως. Η χαρά κι ο ενθουσιασμός πλημμύρισαν την καρδιά τους και παρά την προσταγή του Χριστού «να μη το μάθει κανείς», εκείνοι αμέσως έπραξαν το αντίθετο· τρέχοντας στους δρόμους και τις πλατείες διαλαλάσουν ότι ο Χριστός είναι εκείνος που τους θεράπευσε.
Την ώρα που έβγαιναν από το σπίτι οι δύο θεραπευμένοι τυφλοί, συνάντησαν στην είσοδο μια ομάδα ανθρώπων να προσπαθούν με κόπο να φέρουν μέσα στον Χριστό έναν κωφάλαλο δαιμονισμένο. Ο Χριστός έδιωξε το δαιμόνιο και ο άνθρωπος αμέσως μίλησε, πράγμα που προκάλεσε την εντύπωση όλων των παρισταμένων. Ο απλός κόσμος με θαυμασμό ομολογούσε ότι «ουδέποτε τέτοια θαυμαστά πράγματα είχαν φανεί στον Ισραήλ» και δόξαζε τον Θεό, ενώ οι κακεντρεχείς Φαρισαίοι με κακία έλεγαν, φυσικά χαμηλόφωνα διότι φοβούνταν τον λαό, ότι «με την δύναμη του άρχοντα των δαιμονιών διώχνει τα δαιμόνια». Στην τελευταία σκέψη των Φαρισαίων, με άλλη ευκαιρία, ο Χριστός τους είχε ερωτήσει, χωρίς φυσικά να πάρει απάντηση, «αν ο σατανάς εκβάλλει τον σατανά, τότε πως είναι δυνατό να σταθεί η βασιλεία του… καλά εγώ τα κάνω όλα με τον Βεελζεβούλ οι μαθητές μου που είναι δικά σας παιδιά με την δύναμη ποιανού τα κάνουν» (Ματθ. 12, 26- 27· Μαρκ. 3, 26-27).
Η πραγματικότηα είναι πολλή απλή· υπάρχουν τυφλοί που βλέπουν καλύτερα από πολλούς βλέποντες, όπως επίσης και κουφοί που πιάνουν καλύτερα την πραγματικότητα από πολλούς θεωρητικά ακούοντες, διότι έχουν ευαισθησία και λεπτότητα με την οποία μπορούν να κατανοήσουν αυτά που αδυνατούν να κάνουν άλλοι. Εκείνο που καθορίζει την ζωή μας δεν είναι πόσα ή τι έχουμε, αλλά τι θέλουμε να γίνουμε. Ο Χριστός, όπως είδαμε, πάντοτε ρωτούσε τους ανθρώπους που ζητούσαν την βοήθειά του, «τι θέλουν» να τους κάνει. Δεν ήταν αυτονόητο ότι οι τυφλοί ήθελαν το φώς τους, όπως δεν ήταν αυτονόητο ότι αυτά που έβλεπαν όλοι τα κατανοούν με τον ίδιο τρόπο, απόδειξη οι Φαρισαίοι.
Όσα κι αν μας προκύψουν στη ζωή μας, εμείς δίνουμε νόημα σε αυτά. Ο κόσμος όλος περνά μέσα από τα φίλτρα που έχουμε· βλέπουμε κι ακούμε ό, τι θέλουμε. Τα μάτια δεν βλέπουν· τα μάτια καθρεπτίζουν αυτά που έχουμε μέσα μας.
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Γινόμαστε αυτό που πιστεύουμε. Η ζωή μας είναι αυτό που οραματιζόμαστε. Η ζωή μας είναι αυτό που αποφασίζουμε.
Γιαυτό προσευχόμαστε στον Θεό να μας φωτίζει· «Κύριε επισυνάγαγε τον διεσκορπισμένο μου νου και φώτισέ μου το σκότος».
Aρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, ΔρΘ
|
|