Αρχική » Ο Ναός μας » Οι Άγιοι της Βοιωτίας
Οι Άγιοι της Βοιωτίας.
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΙΩΤΙΑ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ
Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς.
Άγιος Ρούφος Πρώτος Επίσκοπος Θηβών.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης Μητροπολίτης Θηβών και Έξαρχος Πάσης Βοιωτίας ο Νέος Ελεήμων.
Ο Άγιος Ρηγίνος Επίσκοπος Σκοπέλου ο Λεβαδεύς.
Οι Όσιοι Λουκάς ο εν Στειρίω,Κλήμης και Γερμανός οι εν Σαγματά,Μελέτιος ο εν Κιθαιρώνι,Σεραφείμ ο εν Δομπώ και Νικήτας ο εκ Θηβών.
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΒΟΙΩΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ (Ποίημα Χαρ.Μπούσια Ὑμνογράφου )
Ἦχος πλ.α΄.Τὸν Συνάναρχον Λόγον.
Βοιωτὼν τοὺς Ἐφόρους ἀνεφημήσωμεν, Λουκᾶν Ἀπόστολον,Ῥοῦφον, Στειρίου κλέος Λουκᾶν,Σεραφείμ, Νικήταν, Κλήμεντα ,Μελέτιον,Ῥηγίνον καὶ σὺν Γερμανώ, Ἰωάννην τὸν σοφὸν Ἐπίσκοπον Καλοκτένην.Αὐτῶν λιτὰς τάς ἀόκνους πρὸς τὸν Σωτήρα ἐκδεχόμενοι.
Ἦχος πλ.δ΄.Τὴν Τιμιωτέραν.
Σεραφείμ, Νικήταν, Ροῦφον, Λουκάν, Κλήμεντα, Ρηγίνον, Καλοκτένην τε Γερμανόν, καί σύν Μελετίῳ, Λουκάν πνευματοφόρον ως Βοιωτῶν προστάτας ὕμνοις γεραίρομεν.
Ας γνωρίσουμε τους Αγίους μας.
H Eυλογημένη γή της Βοιωτίας ανέδειξε ασύγκριτες και απαράμιλλες Άγιες μορφές ώστε δικαίως να θεωρείται Αγιοτόκος.Δύο Απόστολοι,ο Ευαγγελιστής Λουκάς και ο Ρούφος ο Εκλεκτός,ένας Ιερομάρτυρας ο εκ Λεβαδείας καταγόμενος Ρηγίνος επίσκοπος Σκοπέλου,ένας Ιεράρχης ο Πολιούχος Θηβών και Επίσκοπος αυτής Ιωάννης ο Καλοκτένης και έξι Θεοφόροι Πατέρες και Ασκητές ,οι εν Σαγματά Κλήμης και Γερμανός, ο εν Στειρίω Λουκάς,ο εν Δομπώ Σεραφείμ.Μελέτιος ο εν Κιθαιρώνι και Νικήτας ο Θηβαίος πρεσβεύουν αδιαλείπτως για την Βοιωτία,τον Επίσκοπό της και τον ευσεβή λαό της .
Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
Είναι ο θεμέλιος λίθος της Βοιωτικής Εκκλησίας ο οποίος κατήγετο από την Αντιόχεια. Ήταν ιατρός στο επάγγελμα και κατείχε φιλοσοφική και φιλολογική μόρφωση. Επίσης ήταν γνώστης της τέχνης της Αγιογραφίας. Έγραψε το ομώνυμο Ευαγγέλιο, καθώς και τις Πράξεις των Αποστόλων. Ετελειώθη μαρτυρικά στη Θήβα, σε ηλικία ογδόντα ετών, ενώ το Τίμιο Λείψανό του βρίσκεται στον ομώνυμο Προσκυνηματικό Ναό Του. Η μνήμη του εορτάζεται στις 18 Οκτωβρίου.
Ο ΑΓΙΟΣ ΡΟΥΦΟΣ Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ
Υπήρξε πρώτος Επίσκοπος Θηβών και ανήκει στη χορεία των 70 Αποστόλων. Εργάσθηκε για την σπορά του Θείου Λόγου στις καρδιές των Θηβαίων, ενώ μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού με αποκεφαλισμό. Ήταν μαθητής του Αποστόλου Παύλου ο οποίος στην προς Ρωμαίους επιστολή του αναφέρεται σ΄ αυτόν με τα εξής λόγια «Ασπάσασθε Ρούφον τον εκλεκτόν εν Κυρίω». Εορτάζει στις 8 Απριλίου.
Ο ΑΓΙΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ Ο ΛΕΒΑΔΕΥΣ
Γεννήθηκε στη Λιβαδειά από γονείς ευσεβείς. Έγινε Επίσκοπος Σκοπέλου και έλαβε μέρος στην εν Σαρδική Σύνοδο, όπου και διέπρεψε. Υπέστη μαρτυρικό θάνατο ενώ το Τίμιο Λείψανό του, φυλάσσεται στον ομώνυμο Προσκυνηματικό Ναό Του στη Λιβαδειά. Εορτάζεται στις 25 Φεβρουαρίου.
Ο ΑΓΙΟΣ ΚΛΗΜΗΣ Ο ΕΝ ΣΑΓΜΑΤΑ
Γεννήθηκε στην Αθήνα στα μέσα του 11ου αιώνος. Μόνασε κατ΄ αρχάς στον Κιθαιρώνα και στην συνέχεια στην Ι. Μονή Σαγματά, όπου και ετελειώθη ειρηνικά το 1111. Στην ανωτέρω Μονή σώζεται το ασκητήριο Του το οποίο φανερώνει τους πολλούς ασκητικούς αγώνες Του, καθώς και η Τιμία Του Κάρα. Η μνήμη Του τιμάται στις 26 Ιανουαρίου.
Ο ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΕΝ ΣΤΕΙΡΙΩ
Κατήγετο από την Αίγινα , αλλά λόγο των επιδρομών που συνέβαιναν από Άραβες πειρατές η Οικογένειά του μετακινήθηκε στη Φωκίδα. Μόνασε κατ΄ αρχάς στη νήσο Άμπελο και στη συνέχεια στο Στείρι της Λιβαδειάς, όπου ανήγειρε Μονή και γύρω του δημιουργήθηκε Μοναστική Αδελφότητα. Κοιμήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 953, ενώ το Λείψανό του άφθορο φυλάσσεται στην Μεγαλοπρεπή Μονή Του στο Στείρι.
Ο ΟΣΙΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ Ο ΕΝ ΚΙΘΑΙΡΩΝΙ
Τόπος καταγωγής του Οσίου είναι η Καππαδοκία ενώ η γέννηση του τοποθετείται γύρω στο έτος 1035. Έφυγε από το πατρικό του σπίτι έχοντας Μοναχικό πόθο και πορεύθηκε για την Κωνσταντινούπολη, αργότερα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στην Θήβα στη Μονή του Αγ. Γεωργίου (σημ. Ενορ. Ναός). Στη συνέχεια τον συναντάμε στην Μονή Σαγματά και αργότερα στον Κιθαιρώνα όπου ανεγείρει Ιερά Μονή. Κοιμήθηκε σε ηλικία εβδομήντα ετών το 1105 ενώ η Τιμία Του Κάρα βρίσκεται στην ομώνυμη Ι. Μονή στον Κιθαιρώνα τιμώμενος υπό των πιστών την 1 Σεπτεμβρίου.
Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΑΛΟΚΤΕΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα του 12μ.Χ. αιώνος από γονείς ευγενείς και ευσεβείς. Μετά από προόριση της Θεομήτορος χειροτονείται Επίσκοπος της πόλεως των Θηβών την οποία εστήριξε πνευματικά, ηθικά και κοινωνικά, με την δραστήρια, πλούσια και καρποφόρο δράση Του. Η αγαπημένη του Θήβα τον τιμά μεγαλοπρεπώς στον ομώνυμο Ναό Του στο κέντρο της πόλεως στις 29 Απριλίου.
Ο ΟΣΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΕΝ ΣΑΓΜΑΤΑ
Μια άλλη ασκητική μορφή που σαν φωτεινό αστέρι φωτίζει την Εκκλησία της Βοιωτίας ο Όσιος Γερμανός,ο οποίος έζησε στους σκοτεινούς χρόνους της δουλείας (1480-1540). Ο βιογράφος του Οσίου Σεραφείμ Τον ονομάζει «πνευματοφόρο»αφού η προσωπικότητά του έλαμπε από τα πνευματικά χαρίσματα και τις δωρεές του Αγ. Πνεύματος, ώστε έφθασε σε ύψη ηθικής και πνευματικής τελειότητος, γενόμενος διδάσκαλος και καθοδηγητής των συνασκητών του. Η μνήμη του τιμάται στις 26 Ιανουαρίου.
Ο ΟΣΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ Ο ΔΟΜΒΟΙΤΗΣ
Γεννήθηκε στο Ζέλι της Λοκρίδος το 1420. Προτιμώντας την ασκητική ζωή έφυγε από τη πατρική εστία και επιδόθηκε σε αγώνες πνευματικούς με νηστεία, αγρυπνίες και προσευχές, πρώτα στην Μονή Σαγματά και αργότερα δυτικά του Ελικώνα στην τοποθεσία Δομπού. Επιτελώντας πλήθος θαυμάτων εν ζωή κοιμήθηκε στις 6 Μαΐου 1602 σε ηλικία εβδομήντα πέντε ετών. Τα Ιερά Λείψανα φυλάσσονται στην ομώνυμη Μονή όπου πλήθος προσκυνητών συρρέει για να λάβει την Ευλογία και την Χάρη Του.
Ο ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ Ο ΘΗΒΑΙΟΣ
Γόνος της Επτάπυλης πόλεως των Θηβαίων σε ηλικία δέκα έξι ετών γίνεται μοναχός προσελκύοντας κοντά του και άλλους ασκητές οι οποίοι μαγνητίσθηκαν από την πνευματική φυσιογνωμία Του και την ηθική Του καθαρότητα. Αξιώθηκε του θαυματουργικού χαρίσματος ενώ ανεπαύθη εν Κυρίω πλήρης ημερών. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Ιουνίου.
Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
Οι Τοπικοί μας Άγιοι τιμώνται στην Ενορία μας απο τις 26 Ιανουαρίου 2002 ημέρα που αφιερώθηκε το Δεξιό Κλίτος του Ναού μας στο Όνομα τους, ενω την Δεύτερη Κυριακή των Νηστειών του ιδίου έτους Χοροστάτησε και Λειτούργησε, με την Ευλογία και την Άδεια του Σεβ.Ποιμενάρχου μας (και νύν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος) κ.κ Ιερωνύμου,ο Σεβ.Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ Χρυσόστομος ο Οποίος Καθαγίασε την Ασημοσκέπαστη Εικόνα Τους που βρίσκεται στο Τέμπλο με Άγιο Μύρο σύμφωνα με την Εκκλησιαστική Τάξη.Έκτοτε το Εκκλ.Συμβούλιο προέβη στις εξής ενέργειες που αποβλέπουν στην Τιμή των Αγίων μας:
-Απευθύνθηκε στον Υμνογράφο της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας Δρ κ. Χαραλάμπη Μπούσια και συνέταξε το Απολυτίκιο Βοιωτών τους Εφόρους..., Κοντάκιο και Μεγαλυνάριο(βλ.ανωτέρω).
-Προέβη στην Έκδοση της Ασματικής Ακολουθίας (2002) έργο του Μακαριστού Υμνογράφου της ΜτΧΕ π.Γερασίμου Μικαγιαννανίτου για Ενοριακή χρήση.
-Καθιέρωσε να ψάλλεται το Απολυτίκιο τους σε κάθε Θ. Λειτουργία και την Δεύτερη Κυριακή των Νηστειών να ψάλλεται η Ακολουθία τους μαζί με την Αναστάσιμη.
-Τοποθέτησε Ξυλόγλυπτο Προσκυνητάριο με την Εικόνα Τους στον Κυρίως Ναό (δεξιό Κλίτος)έργο του Αγιογράφου κ.Ηλία Δημητρέλου.Η Εικόνα αυτή παρουσιάζει τους Αγίους ολόσωμους με τους Αποστόλους Λουκά και Ρούφο πλαισιωμένους απο τους Ιεράρχες Ιωάννη και Ρηγίνο στην πρώτη σειρά,τους Οσίους Κλήμεντα,Γερμανό και Σεραφείμ στην δεύτερη,τους Οσίους Νικήτα και Μελέτιο στην τρίτη και επάνω σαν κορωνίδα τον Όσιο Λουκά τον εν Στειρίω.
Προσεχώς πρόκειται να αναρτηθεί η πλήρης
Ασματική τους Ακολουθία.
|