|
|
Αρχική » Κατήχηση » Κηρύγματα
Ένα συγκλονιστικό περιστατικό ακούσαμε σήμερα στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας. Πλησιάζει το Χριστό και ζητάει τη βοήθεια Του ένας άνθρωπος για τον οποίο κανείς δεν θα περίμενε να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι κάποιος που στο πρόσωπο του ενσαρκώνεται το κακό και η εχθρότητα. Είναι ένας αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού κατοχής που καταδυναστεύει τον περιούσιο λαό του Θεού. Είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει την ίδια πίστη , δεν έχει την ίδια παράδοση, που έχει ένα εντελώς διαφορετικό πνευματικό υπόβαθρο. Το αναμενόμενο θα ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος να πάει κόντρα στο Χριστό. Να είναι καχύποπτος απέναντι στον Κύριο και εχθρικός.
Στη ζωή, όμως, δεν συμβαίνουν πάντοτε τα αναμενόμενα. Πολλές εκπλήξεις δίνουν στον άνθρωπο άλλοτε χαρά και άλλοτε στενοχώρια. Η σημερινή έκπληξη ήταν χαρούμενη για την ομήγυρη των μαθητών του Ιησού. Ο υποτιθέμενος εχθρός τους πλησιάζει φιλικά και ο υποτιθέμενος άπιστος υποκλίνεται μπροστά στο μεγάλο Διδάσκαλο.Αυτό που εντυπωσιάζει, όμως, περισσότερο από το καθετί είναι η ταπείνωση, με την οποία έντυσε την πίστη του ο εκατόνταρχος, και η αγάπη για τον υπηρέτη του, με την οποία στολίζει τη συμπεριφορά του. Η ταπείνωση και η αγάπη δίνουν στην πίστη του Εκατόνταρχου εκείνη την ποιότητα που χρειάζεται για να ενεργοποιήσει τη θεϊκή δύναμη. Ο αλλόπιστος εκατόνταρχος έρχεται σήμερα να υπενθυμίσει ότι η πίστη από μόνη της είναι κάτι φτωχό και ανεπαρκές. Η πίστη μπορεί να είναι ένα αόριστο σύνολο από ιδέες και αντιλήψεις για τον Θεό. Από μόνη της μπορεί να κόβεται και να ράβεται ανάλογα με τις διαθέσεις του κάθε πιστού. Η πίστη από μόνη της δεν είναι ικανή να φέρει τη σωτηρία. Τα δαιμόνια «πιστεύουσι και φριττουσι», αλλά δε σώζονται. Οι αιρετικοί και όλοι οι ψευδοδιδάσκαλοι και διαστρεβλωτές της πίστεως λένε ότι πιστεύουν και μάλιστα υπερασπίζονται την πίστη τους πολύ δυναμικά αλλά η πίστη τους είναι ένα ψέμα, μια απάτη, ένα σκοτάδι.
Αυτό που δίνει ζωή, περιεχόμενο και ποιότητα στην πίστη είναι η ταπείνωση και η αγάπη. Ο εκατόνταρχος δεν πιστεύει απλώς στη δύναμη του Χριστού. Ταπεινώνεται μπροστά στον Ιησού κατά τρόπο μοναδικό. Ομολογεί ότι δεν είναι άξιος να δεχθεί στο σπίτι του τον Κύριο. Αυτός, που στο πέρασμα του προκαλεί τον φόβο και τον τρόμο με τη δύναμη και την εξουσία του, αποκαλεί τον Ιησού «Κύριο» Με ταπείνωση αναγνωρίζει την κυριαρχικότητα του Χριστού και συμπεριφέρεται ως υποτελής αυτός, που κοσμικά είναι ανώτερος αξιωματικός και διοικητής εκατό στρατιωτών. Υποκλίνεται και υποτάσσεται μπροστά στο Χριστό αυτός, που μπροστά του υποκλίνεται ολόκληρη η τοπική κοινωνία και υποτάσσεται ένας λαός που κατακτήθηκε από τη δύναμη του. Αυτή η ταπείνωση του εκατόνταρχου καθαρίζει την πίστη από όλα τα προσωπικά δεδομένα. Δέχεται τον Ιησού όπως είναι και όχι όπως Τον νομίζει αυτός ότι είναι. Σκύβει μπροστά στο Χριστό , διότι αναγνωρίζει την ανωτερότητα του Ιησού και παραδέχεται τη δική του ευτέλεια. Αποδέχεται πως η δική του εξουσία μπορεί να έχει δύναμη στον κόσμο και στην κοινωνία που μας περιβάλλει, αλλά η δύναμη του Χριστού έχει εξουσία στις δυνάμεις του σύμπαντος και στους φυσικούς νόμους που διέπουν τη ζωή μας.
Αυτή η ταπείνωση του εκατόνταρχου είναι ακόμη πιο ευλογημένη, διότι πηγάζει μέσα από μια καρδιά που αγαπάει αληθινά και άδολα. Ένας άνθρωπος μπορεί να ταπεινωθεί για το χατίρι του υπηρέτη του μόνον ένα αγαπάει αυτόν τον υπηρέτη υπερβολικά Η αγάπη ανοίγει το μυαλό και την καρδιά. Ο εκατόνταρχος επειδή αγαπάει δεν χωρίζει τοους ανθρώπους σε εθνότητες και θρησκείες. Όλους τους ανθρώπους τους σέβεται ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση τους, διότι η αγάπη στηρίζεται πάνω στο σεβασμό και καλλιεργεί την αποδοχή των άλλων, όπου και αν ανήκουν. Η αγάπη οδηγεί στη ταπείνωση αλλά όχι στον εξευτελισμό. Κάνει τον άνθρωπο να σκύβει, αλλά δεν τον ισοπεδώνει και δεν τον εκμηδενίζει.
Αυτή η ταπείνωση και αυτή η αγάπη μετατρέπει την πίστη και το θεωρητικό της υπόβαθρό και την κάνει πράξη και ενέργεια. Ο πιστός ακολουθεί την πίστη του μέσ’ από τον τρόπο ζωής του. Έτσι ο τρόπος της συμπεριφοράς του καθενός μαρτυρεί την ποιότητα και το μέγεθος της πίστεως . Αυτή τη συμπεριφορά του εκατόνταρχου είδε ο Χριστός και, αφού διαπίστωσε την ταπείνωση και την αγάπη του αυτού του ανθρώπου επιβράβευσε την πίστη του θεραπεύοντας το δούλο του, έστω και από μακριά Εμείς, όταν πλησιάζουμε τον Κύριο, μη νομίσουμε ότι είναι αρκετό εφόδιο για να φτάσουμε κοντά Του η πίστη μας. Ας έχουμε την ταπείνωση να θωρούμε τον εαυτό μας εντελώς ανάξιο για να δεχθεί το Λυτρωτή. Ας έχουμε την καρδιά μας φορτωμένη με απέραντη αγάπη για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους. Τότε να είμαστε βέβαιοι πως ο Κύριος θα επιβλέψει στην ταπείνωση μας, θα θελχθεί από, την αγάπη μας και, αξιολογώντας την πίστη μας από τον τρόπο της ζωής μας, θα μας χαρίζει τα αμέτρητα δώρα Του και την άκτιστη χάρη Του.
Ι.Μ.Δ
|
|