Αρχική » Μητροπολίτης » Νέα Ι. Μητροπόλεως
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2012 και η φετινή εκδήλωση με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Βοιωτίας στην Λιβαδειά προς τιμήν των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Επαρχίας Λεβαδείας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Δ.Δ.Ε. Βοιωτίας κ. Ιωάννης Τσούρας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, εκπρόσωπος του Διευθυντή Δ.Π.Ε. Βοιωτίας καθώς επίσης και εκπρόσωπος του Δημάρχου Λεβαδέων. Επίσημος καλεσμένος και ομιλητής ήταν ο κ. Ανέστης Κεσελόπουλος καθηγητής Θεολογίας του Α.Π.Θ.
Το θέμα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, «Οικολογική κρίση ως πνευματική. Προσέγγιση στη θεολογία των Τριών Ιεραρχών».
Πλήθος εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει την εκδήλωση τους οποίους καλωσόρισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος απευθύνοντας έναν σύντομο χαιρετισμό και κάποιες γύρω από το θέμα. Ακολούθησε η βυζαντινή χορωδία του Μητροπολιτικού Ωδείου υπό την καθοδήγηση του καθηγητή βυζαντινής μουσικής κ. Φρέσσα με εκκλησιαστικούς ύμνους και έκλεισε με την ομιλία του κ. Κεσελόπουλου.
Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος τόνισε :
“Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας είναι το οικολογικό πρόβλημα, που συνίσταται κυρίως στην απειλή της εξάντλησης των φυσικών πόρων και στην καταστροφή του περιβάλλοντος από την ρύπανση.
Πολλές είναι οι αιτίες στις οποίες η σύγχρονη επιστήμη αποδίδει το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Από χριστιανική όμως άποψη μπορούμε να πούμε ότι το οικολογικό πρόβλημα είναι πρωτίστως πνευματικό, αφού η στάση του ανθρώπου απέναντι στο φυσικό περιβάλλον καθορίζεται από την όλη πνευματική του συγκρότηση.
Ένας άνθρωπος σε πνευματική σύγχυση και ακαταστασία καθίσταται απειλή για το περιβάλλον. Ο Θεός έθεσε τον άνθρωπο στον παράδεισο να εργάζεται δημιουργικά και να τον φυλάσσει. Με την αμαρτία και την πτώση η αρμονία του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον διαταράχθηκε.
Οι Άγιοι ξαναζούν την προπτωτική κατάσταση και ξαναβρίσκουν με τη χάρη του Θεού την αρμονική αγαπητική σχέση με τη φύση.
Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς χριστιανοί οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την σωτηρία του περιβάλλοντος, να το προστατεύσουμε, να μην το ρυπαίνουμε και το καταστρέφουμε. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η θέση μας είναι θέση « πιστού και φρονίμου οικονόμου » που διαχειρίζεται ένα κόσμο που είναι δώρο Θεού.
Οι Τρείς Ιεράρχες με τη σοφία που τους διέκρινε σοφία κοσμική και σοφία άνωθεν δίδαξαν στην ανθρωπότητα το σωστό και διακριτικό τρόπο για την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων του βίου και του πολιτισμού.
Οι εισηγήσεις τους και προτάσεις για την επίλυση του κοινωνικού προβλήματος θεωρούνται μέχρι σήμερα αξεπέραστες. Kατ’ αναλογίαν η ευρύτερη στάση τους και ο διακριτικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν τα προβλήματα της εποχής τους φωτίζει και τον σύγχρονο άνθρωπο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που τον απασχολούν. Επομένως και στο οικολογικό πρόβλημα οι Τρείς Ιεράρχες αποδεικνύονται ασφαλείς οδηγοί και διδάσκαλοι ως προς τον διακριτικό τρόπο με τον οποίο πρέπει να σταθούμε απέναντί του.
Με την ευκαιρία της εορτής της Ελληνικής Παιδείας προσκαλέσαμε τον κύριο Κεσελόπουλο, να μιλήσει σ’ αυτή τη σύναξη των εκπαιδευτικών μας, τους οποίους πάντοτε περιβάλλουμε με την αγάπη και την εκτίμηση μας για όσα προσφέρουν στα παιδιά μας, και να μας καταστήσει κοινωνούς των στοχασμών και προβληματισμών του.”
Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα μετά την Θεία Λειτουργία στην πόλη των Θηβών προς τιμήν των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Επαρχίας Θηβών και Αυλίδος.
|